Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ο ηγέτης


Η ηγετική ικανότης προϋποθέτει διάθεση υπερνίκησης του εγώ και θυσίας για τους άλλους.Ο Μ. Αλέξανδρος αρνήθηκε το νερό που του πρόσφεραν στην έρημο της Γεδρωσίας,αφού διψούσαν οι στρατιώτες του.Ο αληθινός ηγέτης εφαρμόζει την παραβολή του Κυρίου περί του καλού ποιμένος ο οποίος "τίθησιν την ψυχήν αυτού υπέρ των προβάτων

Έχει οραματισμούς,χωρίς να υποτιμά τους αντιπάλους ,αλλά και τις δυνατότητες των συνεργατών του και τις αντοχές του λαού του.Εμπνέει αξίες και με απέριττο λόγο πείθει το υπήκοον,συνεπής στις διακηρύξεις του κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αποφασιστικός,τολμηρός άμα και συνετός ,επιλέγει τους συνεργάτες,τον κατάλληλο χρόνο,εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις.Βαθύς ανατόμος της ανθρωπίνης ψυχής,ψυχολογεί ,σέβεται,ενθαρρύνει κι αυτούς ακόμη τους αντιπάλους του.

Βέβαια ,δεν παύει να είναι άνθρωπος,έχει κάποτε μεγάλα ελαττώματα και μπορεί να περιπέση σε λανθασμένες εκτιμήσεις,να έχη υποβολιμαίες πληροφορίες,να τυφλωθή από τις επιτυχίες του,να παραβλέψη ενδεχόμενα η υποβόσκουσες πολιτικές,οικονομικές,εθνικές κρίσεις.

Πολλοί χαρισματικοί και πολυτάλαντοι υπέκυψαν στα πάθη της πλεονεξίας,σαρκολατρείας,αλαζονείας,κολακείας.Υπέσκαψαν την εμπιστοσύνη των κατωτέρων των και έγιναν θύματα συνωμοσιών.Sic transit gloria mundi.Omnia humana humhuw et umbra! 27-7-09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου